Utveckling av fläckvis håravfall

Fläckarna börjar nästan alltid växa från kanterna och in. Tiden att hela fläcken växer varierar och så länge det inte finns någon tillväxt är det en fördel att stimulera med nålarna. Nålarna kan inte på något sätt förvärra situationen varför det heller skall rullas lite för mycket än lite för lite.
Den lilla fläcken kommer sannolikt inte sprida sig om allt annat håller på att växa igen. Men det är en autoimmun (se FASS) sjukdom utan logiska förklaringar så teoretiskt kan allt hända men min erfarenhet säger att inget kommer att hända nu. Jag förstår att hon är trött på rullen men använd den varannan eller var tredje dag så kommer det att kännas lättare. Och när mitten växer igen så kan Saga definitivt sluta rulla. Annars är det ju ett faktum att alopecia areata är en svår sjukdom att hantera. Inte bara för att den är ombytlig utan för att det inte finns några som helst regler för hur den kommer att utveckla sig, på kort eller lång sikt. En del personer kan behandla sig med PRP eller UV-ljus och upplever då klara förbättringar medan andra inte upplever någon som helst skillnad oavsett vilken form av terapi de genomgår. Ålder och diet kan spela en viss roll men viktigaste av allt kanske är peroxi koncentrationen i huden där forskning visar att mycket finns kvar att undersöka.

Comments are closed.